Uitleg stappen en impact

Uitleg bij stappen en impact

Hieronder staat per thema meer uitleg over het waarom en de impact van de 20 stappen.

Voedsel

Welk dieet ook gevolgd wordt, het plantaardige deel voert altijd de boventoon in het voedingsadvies. Een overwegend plantaardig dieet heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen. Het vermindert hart- en vaataandoeningen, diabetes type II en overgewicht. Dit komt omdat ons lichaam is gemaakt om vooral plantaardig te eten. Daarnaast is plantaardige voeding laag in calorieën en rijk in voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, spoorelementen, vezels, koolhydraten, eiwitten, vetten en andere bio-actieve stoffen.(3,4,5,6,7,8)
Het meeste voedsel uit de supermarkt is bewerkt. Dit zorgt voor een overmatige inname van vet, zout, suikers en synthetische zoetstoffen. Voor zuivel producten geldt vaak dat ze zijn belast met hormonen van de melkkoe(10). Het gezondste advies is dan ook: gebruik zoveel mogelijk onbewerkte plantaardige producten en drink water(9).
Een plantaardiger dieet is ook erg goed voor onze planeet. De wereldwijde veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen, heeft een kwart van al het gebruikte zoete water nodig, zorgt voor grootschalige ontbossing in het Amazonegebied en is de grootste vervuiler van de bodem en het (grond)water met fosfaat en stikstof(2). Vooral de (vlees)koe is hier de grote boosdoener(2). Maar nog veel meer maatregelen zijn mogelijk en zeer zinvol voor een lagere ecologische voetafdruk. 

Minder eten: verminder de hoeveelheid calorieën met 20%. Dit kan door kleinere porties of minder eetmomenten, bijvoorbeeld door te intermitted vasten.(4) 

Moestuin: het sociale van gezamenlijk werken, de fysieke inspanning, zijn twee Blue zone kenmerken. Daarbij het besef wat nodig is om voedsel te produceren helpt om bewuster met voeding om te gaan.
Door lokaal, onverpakt en in veel gevallen biologisch je eigen groente en fruit te verbouwen, is de ecologische voetafdruk heel laag.

Spullen

Veel spullen zijn vooral een statussymbool. Of een manier om onvrede of leegte te vullen. Het aanschaffen van spullen kan even een goed gevoel geven, maar dit gevoel is slechts van korte duur. De mensen uit de blue zone (1) in Okinawa laten zien dat ze genieten van iedere simpele taak. Met volle aandacht bezig zijn met bijvoorbeeld reparatie of restylen zorgt ervoor dat je in een flow komt waarin de tijd even oplost.
De grootste ecologische impact van spullen zit in de productie ervan. Dus hoe minder nieuwe spullen je koopt, hoe groter de positieve impact. Dit kan op verschillende manieren. 

Ontspullen: een leeg huis, zorgt voor een leeg hoofd. Daarnaast zorgt ontspullen ervoor dat ook je verlangen naar nieuwe spullen afneemt. 

Delen: de meeste spullen liggen 90% van de tijd vooral stof te vangen. Door apparaten te delen met elkaar, kom je elkaar extra tegen. Dit draagt weer bij aan het gemeenschapsgevoel. En delen zorgt ervoor dat je met elkaar minder spullen nodig hebt.

Wonen

Woon je in een modern goed geïsoleerd huis dan is de kans groot dat de luchtkwaliteit niet zo goed is. CO loopt makkelijk op en de luchtvochtigheid kan laag zijn. Woon je in een oud huis dan kan het juist vochtig zijn met meer kans op schimmels en tocht. Beide gevallen zijn negatief voor je gezondheid.
Voor de energiecrisis was een vuistregel dat gedrag 40% van je energierekening bepaalde.

Vergroen je huis met planten: planten dragen bij aan een gezonder huiselijk klimaat. Daarnaast hebben ze een positieve werking op de hersenen en worden mensen blij van planten.(11,12)

Geen huishoudelijke apparaten gebruiken: Was af, kneed het deeg, veeg/dweil en snijd, allemaal natuurlijke beweging van rustig tot matig intensief, die zo kenmerkend is voor de Blue zones.
Wanneer je je huishoudelijke apparaten niet meer nodig hebt, kan je ze weg doen en vooral niet meer opnieuw aanschaffen.

Betrek huisgenoten: gezamenlijk verandering in gewoontes aanbrengen versterkt de motivatie en het effect op lange termijn. Het draagt bij aan het sociale aspect van een gezamenlijk project.

Vervoer en bewegen

We leven in een maatschappij waarbij je vanuit je stoel alles kan regelen. We hoeven niet eens meer naar de winkel voor boodschappen. Dit luie bestaan is ziekmakend. Bewegen is het beste dat je kan doen voor je gezondheid. Je hoeft niet dagelijks naar de sportschool, maar als je van bewegen een dagelijkse gewoonte maakt dan heb je al heel snel gezondheidswinst. Minimaal een half uur buiten wandelen is niet alleen goed voor je lijf, je maakt Vitamine D aan, het traint je ogen, het is essentieel voor je hersenen en mensen worden er blij van. (14,15,16,17,18)  

Door de gewoonte te doorbreken dat een auto hoort en een vakantie ver weg moet zijn, kan er heel veel minder wordt gereisd en wat je blijft bewegen gebeurt te voet of te fiets.

Zwerfvuil rapen: Onderweg troep opruimen is goed doen, dit heeft een positief effect op het geluksgevoel.(19) 

Parkeerplek ruilen: ruil je parkeerplek met iemand uit een andere wijk. Zo zet je jezelf in beweging en verhoog je de drempel om zomaar even de auto te pakken.

Bronnen

  1. Lesson blue zone - Dan Buettner
  2. https://dier-en-natuur.infonu.nl/milieu/106806-gevolgen-van-vlees-op-het-milieu.html
  3. Grant, 2017 
  4. Brandhorst-2015
  5. Satija, 2018
  6. McMacken, 2017
  7. Williams, 2017
  8. Tuso, 2013
  9. Efsa journal , 2010
  10. Davaasambuu, 2005
  11. Hall, 06-2019
  12. Hall, 03-2019
  13. Berg vd, 2015
  14. Sawsan, 2015
  15. Saely, 2010
  16. Laat je hersenen niet zitten, Scherder
  17. Hart voor je brein, Scherder & Hofstra
  18. Ivanov, 2016
  19. Son, 2012